Çok farklı modeller ile karıştırılsa da Astrophytum 5 ana çeşidi vardır.
Bunları tek tek incelemeye çalışacağız.
Astrophytum Papaz Takkesi Kaktüsü Astrophytum myriostigma, kuzeydoğu ve orta Meksika'nın dağlık bölgelerine özgü bir kaktüs türüdür. Eş anlamlılar arasında Echinocactus myriostigma, Astrophytum prismaticum, A. columnare, A. tulense ve A. nuda bulunur. (kaynak vikipedia) Bol ışık alan fazla gübre ihtiyacı olmayan bir türdür. İki üç yılda fazla derin olmayan bir saksıya dikimi yapılması daha hızlı büyümesine yardımcı olacaktır. Yılda bir kez gübrelenmesi durumunda gübre sıvı olarak verilmesi tercih edilir. Koleksiyoncular tarafından tercih edilen bir modeldir. Astrophytum Papaz Takkesi Kaktüsü Yavru verimi son derece güzeldir. Yavruların her sene koparılması uygun değildir. Fazla su verilmesi durumunda hızlı kök çürümesi meydana gelecektir. Kök çürüklerinde ise komple topraktan ayrılarak en az üç/dört gün ceyransız bir alanda, bol ışık alan fakat direk görmeyen yerde bekletilerek köklerin temizlenmesi ve tekrar dikilmesi tavsiye edilir. Ekimden sonra üç gün su verilmez. Üç gün neticesinde saksının altından akana kadar su verilmesi tavsiye edilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus eski toprağın bir daha kullanılmamasıdır.
Astrophytum cinsine ait bir kaktüs türüdür. Meksika'ya özgüdür, özellikle Coahuila ve Durante'nin güneybatı bölgeleri. Yüzeysel olarak A. myriostigma'ya benzer olmasına rağmen, iki tür farklı çiçekler, meyveler ve tohumlar taşır
Astrophytum asterias Astrophytum cinsindeki bir kaktüs türüdür Meksika'da Teksas'ın küçük bölgelerine özgü olduğu bildirilse de, Asya'da geliştirip melezlenme yöntemi ile geliştirilmiş ve hastalıklara karşı dayanıklılığı artmıştır..
Yaygın isimler arasında kum dolarlı kaktüs, deniz kestanesi kaktüsü, yıldız kaktüs ve yıldız peyote bulunur. Gübreleme isteği büyüdükçe artan bir astrohytum serisidir.
İki senede bir toprağı son bahar döneminde değiştirilmesi uygundur. Sulaması yazın çok sıcak geçen aylarında 15 günde bir diğer zamanlarda 20/25 periyotlarla toprağın tamamen ıslandığından emin olunmalı ve saksının altından akıncaya kadar sulama devam edilmedir.Kulu ve geçirgen toprak isteği vardır. Toprak içeriği tuğla parçaları ve mümkünse dere kumu eklenmelidir.
Yıldız Kaktüsü Yıldız şeklinde olduğu için adını buradan almıştır. Büyüdükçe kendine has bir şekil almaya devam etmiştir. Piskoposun kepi veya keşiş davlumbazı kaktüsü Astrophytum ornatum, Meksika Merkez Platosu'na özgü Cactaceae ailesinin çiçekli bir bitkisidir.
Astrophytum'un en büyük ve en uzun türüdür. Su isteği standart kaktüs istekleri gibidir. Büyüme anıda gübreleme yapılması uygundur. Gübreleme son baharda yapılması tavsiye edilir.
Direk güneş almayan fakat iyi ışık alan sıcak bölgeleri sever. Büyükçe şekil değişikliği görülmektedir.
Astrophytum caput medusae Meksika'ya özgü bir kaktüs türüdür, özellikle Nuevo León; bitkinin sadece tek bir yerde yabani olarak büyüdüğü bildirilmiştir.
Bu tür, diğer Astrophytum üyeleriyle ilişkili geleneksel yıldız şeklindeki fenotipten farklıdır. Koleksiyonerlerin tercih ettiği nadir türlerdendir. 5 yaş üstünde gelişimi çok hızlanır ve yavru vermesi artar.
Yavrular iki yıl beklemesi gerekiyor. Sağlıklı kökleşme zor olan bir türdür. Fazla suyu ve gübre ihtiyacı duymaz. üç yaşından sonra saksı değişimi uygundur.
Astrophytum coahuilense Astrophytum cinsine ait bir kaktüs türüdür. Meksika'ya özgüdür, özellikle Coahuila ve Durante'nin güneybatı bölgelerin yetiştiği bildirilsede son 15 yılda Asya'da büyük ilerleme kaydedildi.
Yüzeysel olarak A. myriostigma'ya benzer olmasına rağmen, iki tür farklı çiçekler, meyveler ve tohumlar taşır. Koleksiyoncuların en çok tercih ettiği astrophytum modelidir. Üç yaşından sonda büyümesi hızlanır.
Üç yaşından sonra gübre isteği artar. Sonbahar aylarında toprak değişimi yapılması uygundur.
Görüşmek üzere
Kaynak & Destek https://www.egzotikgarden.com 'a teşekkür ederiz
Sanatçı Pr Çalışması - Son Dakika Magazin Haberleri - Sektörel Haberler - Kişisel Markalaşma
https://sites.google.com/view/public-relations-pr/
https://sites.google.com/view/pr-calimasi
https://sites.google.com/view/brandnews/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder